Hvad du har brug for at vide, inden du køber en projektor

En ny projektor i hjemmet kan ændre tv- og filmoplevelsen og gøre fredag ​​aften derhjemme endnu mere behagelig. Men hvordan vælger man den rigtige projektor? Her får du en kort forklaring af specifikationerne på vores projektorer, og hvordan du finder den rigtige projektor til dig og dine behov.

Vi har sammensat denne tjekliste, som du bør overveje for at få den rigtige projektor til dine behov:

  • Budget
  • Hvor og hvordan du ønsker at bruge projektoren
  • Placering i rummet
  • Tilbehør

BUDGET

Med en projektorer som med de fleste andre produkter betyder en højere pris ofte et bedre og mere komplekst produkt. Det er derfor vigtigt at finde en balance mellem det budget, du har, og den ydeevne, du ønsker fra en projektor. En billigere og lettere projektor er nemmer at flytte og tage med på ture, men har muligvis ikke de samme tekniske muligheder for at blive brugt i et stort mødelokale, på et diskotek eller til et foredrag. Det er nu muligt at finde gode projektorer, der passer til din hjemmebiograf uden at skulle betale mange penge for det. 

HVOR OG HVORDAN SKAL DU BRUGER PROJEKTOREN

Hvordan du skal bruge projektoren afhænger af forholdene du bør se efter når du er på udkig efter en projektor.

  • Hvor stor er det rum projektoren skal stå i?
  • Hvor lang væk fra vægen skal den stå?
  • Hvor mange detaljer og kontraster har du brug for?

Som vi har nævnt før, er behovet meget anderledes, hvis du vil se dine yndlingsfilm på storskærmen der hjemme i et rum med svag belysning, og hvis dy skal holde en præsentation i et stort oplyst rum.

De forskellige projektorer har også brug for forskellige vedligeholdelse og har lamper med forskellige levetid.

Her har vi samlet nogle af de ting som vi synes er vigtige at tænke på når du skal vælge en projektor, så du væger det rigtige produkt til dine behov.

Teknologi

Der er tre vigtigste teknologier, der anvendes i projektorer - DLP, LCD og LED.

DLP (Digital Light Processing) bruger en chip lavet af små mikroskopiske spejle og et roterende farvehjul til at sammensætte et billede. DLP-projektorer leverer skarpe billeder, har ikke brug for filtre, har bedre responstid og 3D-kapacitet. Lampens levetid er indstillet til mellem 2000-5000 timer.

LCD-projektorer bruger flydende krystalskærme, de har ingen bevægelige dele og er ofte billigere. Hvis du har et budget, er en enkelt-chip LCD-projektor ideel, mens en 3-chip LCD-skærm giver bedre farvemætning, lavere støjniveauer og fungerer bedre til film.

LED-projektorer har lamper med en levetid på over 20.000 timer. Projektorerne har bedre farver, lavere strømforbrug og næsten ingen vedligeholdelsesomkostninger. LED-projektorer er ofte mindre og genererer mindre varme.

Lysstyrke

Vi måler lysstyrken i projektorer i ANSI-lumen. Hvis du vil have en projektor i dit hjem, skal du vælge en projektor med en lysstyrke på mellem 500-2000 lumen. Hvis du skal bruge projektoren i et lyst rum, har du brug for en højere lysstyrke end i et mørkt rum. Det kan også være en god idé at have en projektor med højere lysstyrke, hvis du planlægger at bruge en større skærm.

Lavere lysstyrke betyder ikke nødvendigvis dårligere billede, men højere lysstyrke gør skærmen lettere at se i rum med dårlig belysning. Ved en lavere lysstyrke kan du bruge projektoren i rum, hvor lyset er dæmpet. Ved 2000 lumen og højere håndterer projektoren meget bedre dagslys og større størrelser og er derfor også velegnet til større rum som dette og fungerer bedre til præsentationer og møder.

Hvis du skal bruge projektoren til koncerter eller lignende, anbefales det at bruge projektorer med mindst 3000 lumen.

Kasteafstand og zoom
Dette fortæller dig noget om, hvor let det er at placere en projektor, og siger noget om, hvilken afstand der giver hvilken billedstørrelse og hvilken justeringsmulighed du har. En stor kasteafstand betyder, at projektoren skal placeres længere væk fra skærmen for at opnå den ønskede billedstørrelse.

Kontrastværdi
Kontrastværdien handler om forholdet mellem det mørkeste og lyseste i et billede. Den ønskede kontrastværdi afhænger af den type projektor, du leder efter. For eksempel er de allerbedste LCD-projektorer ved 6500: 1, mens de bedste DLP-projektorer er ved 3000: 1

Opløsning
HD (1280x720 720p) og Full HD (1920x1080 1080p) er de to mest anvendte opløsninger i hjemmebiografen. HD er ofte lidt billigere, men Full HD har en højere opløsning. Da Full HD giver bedre skarphed og dybde, anbefales det ofte at gå efter denne løsning.

Forbindelser
Det kan være en god idé at tænke over, hvad du vil tilslutte til projektoren, før du køber. Alle projektorer i dag bør komme med en HDMI-indgang, det sikrer, at du kan tilslutte de fleste digitale produkter i hjemmet, såsom DVD, Blue-Ray osv. Hvis du har brug for at tilslutte projektoren til andre typer stik, kan du dobbelttjekke, hvilke andre stik projektoren understøtter.

Hvad med en bærbar projektor?
Små bærbare projektorer er perfekte til dig på farten. De er velegnet til dig, der ønsker noget, der er let at bære, der bruger projektoren til små forsamlinger.

Jo mere du kræver af din projektor, jo større og tungere bliver den. Så når du vælger en bærbar projektor, bør du tænke over, hvad du skal bruge den til, og hvor let du ønsker den skal være.

PLACERING I RUMMET

Tænk over, hvor du planlægger at placere projektoren, før du finder den rigtige projektor. Projektorens zoom- og kasteafstand er vigtig for at vide, hvor tæt eller langt væk projektoren kan og skal placeres fra væggen for at vise billedet. Dette påvirker både kvaliteten og størrelsen på selve billedet.

TILBEHØR

Der er en masse tilbehør, der kan gøre projektor oplevelsen endnu bedre! Når du har planlagt, hvor projektoren skal være, skal du sørge for at have kabler som er lange nok. Du kan bruge kabelsamlere og kabelbindere til at holde rummet ryddeligere.

De fleste projektorer leveres med indbyggede højttalere, men hvis du vil have en god lydoplevelse, kan du kontrollere specifikationerne, og du kan tilslutte projektoren til eksterne højttalere for at tage din hjemmebiograf til et nyt niveau.

Et lærred er et anbefalet tilbehør til de fleste projektorer. lærredet vil være jævner end de fleste væge og kan give bedre refleksioner, da de normalt er designet til at fungere med projektoren. Lærredet kan også hjælpe med at løse problemer som f.eks. Lysniveauet i rummet.

Hvis du vil bruge din væg i stedet, er dette også muligt. Det anbefales at bruge en væg, der er så jævn som muligt, og som er malet i hvid eller lysegrå.

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, inden de offentliggøres